The Sensory Room

"Du är inte riktigt klok," var mitt svar, när min Sambo berättade att hon ville omvandla det enda förrådet vi har i huset till ett "sensory room". Vår dotter var fyra månader gammal när min sambo började oroa sig för bristande sinnesstimulering. 
För att ge ett perspektiv, min sambo (och produktansvarig) arbetade som specialistlärare i många år i storbritannien, Hon har stor kunskap inom tidiga färdigheter och hur viktiga dessa är för fortsatt lärande. Hon var fast bestämd att vår dotter skulle få samma möjligheter som hon skulle få i storbritannien. I storbritannien är det populärt med bebisgrupper i sinnesstimulerande rum så vi bestämde oss för att bygga ett eget. Det hade varit bekvämt med ett förråd i huset men det är inget vi ångrar. Dotterns sinnesstimulerande rum har varit guld värd under vissa perioder.

 

När vår dotter hade tandbristning, var sjuk, trött eller väldigt upprörd så tog vi in henne i rummet, startar bubbelröret slår på medusalampor, musik och hennes rogivande leksaker så slappnade hon av. Hon blev lugn fort och fick annat att tänka på. Det här lilla rummet var första stället hon började åla i och det är fortfarande ett utrymme som används idag 3 år senare.


Min sambo sa, "det är viktigt att ge vårt barn de färdigheter hon behöver för att hantera känslor i livet". "Vi vill att hon ska vara emotionellt intelligent och ha kontroll över känslor och tankar". Hon har också sagt att rummet kommer att användas i många år framöver och att min sambo förmodligen kan behöva använda det under dotterns tonår för att hantera sina egna känslor!!

Bilderna är inte perfekta men förhoppningsvis ger de en bättre förståelse för vad vi har gjort. Rummet är litet och det har utvecklats tillsammans med vår dotter. Det viktiga är att om man har utrymme så kan man göra ett sinnesstimulerande rum till en rimlig kostnad. Precis som allt vi säljer så skall priset vara rimligt.

Först behöver man en överlevnadsfilt (space blanket) eller två finns i överlevnadsbutiker. Placera en på väggen och en på golvet för ditt barn att krypa runt på. Syftet är att de ska reflektera ljuset i rummet och förstärka effekter. Har du sparat gamla CD-skivor kan du även tejpa fast dem på väggarna då de också reflekterar ljus eller kanske göra en mobil som hänger från taket?

Därefter behöver man lite ljus. Vi köpte ett bubbelrör, två medusalampor, ett diskoklot, och en aurora lampa. En del höll tyvärr inte måttet, diskoklotet gick snabbt sönder och auroralampan var för svag. Bubbelröret och medusalamporna är fantastiska. Ljudet ifrån bubbelröret är väldigt rogivande och medusalamporna ber om att bli rörda.

Utöver rymdfilten och cd-skivor så började vi också häfta fast stjärnor som lyser i mörker på ena sidan och plastspeglar ifrån Ikea på den andra. Vi funderade på att göra en taktill vägg men istället blev det en låda med taktila objekt såsom lammskinn, fjädrar, borstar, massageredskap och pompoms. Ibland hängde det halsdukar, flaggor eller ballonger ifrån taket och ibland var det ingenting. Vi hade dessutom en låda med musikinstrument och kuddar att sitta på. Våra kuddöverdrag i mermaidmaterial blev ett senare inslag men passar alldeles utmärkt in.

Under åren har vi tagit bort och adderat nya saker för lite variation.

 Vi har lagt till en rad produkter som finns tillgängliga på www.nyfiknabarn.se som kan användas för att skapa ett eget mysigt sinnesstimulerande rum. Chilla lungt!

 

 

 


Lämna en kommentar

Notera att kommentar förhandsgranskas.