Vi har redan gjort ett ljusbord, nu kommer förslag på hur den kan användas.

Vi var exalterade när vi bestämde oss för att göra ett eget ljusbord, Vi visste att ett ljusbord skulle bli väldigt användbart i flera år,  Problemet var dock att komma på nya roliga och lärorika aktiviteter. Vi har funderat, Googlat, instagrammat och pinterestat och nedan är vår sammanställning av de bästa aktiviteterna.

 

1. Konst.

Att rita på en baklyst yta erbjuder nya möjligheter och dimensioner till konst. Från kritor till vattenfärg, sugrör och brickor. Barn älskar att utforska och prova nya saker.

 

2. Bokstäver och text.

Häll ut en burk med bokstäver på ljusbordet, bokstavsigenkänning och sätta samman bokstäver för att bilda ord blir nytt, roligare och intressantare med ett bakgrundsbelyst bord.

Vi brukar oftast öva skriva i sand på en bricka, man kan också använda salt på ljusbordet, omväxling är alltid bra. Bokstäverna hon skriver blir magiskt upplysta.

Ibland får vår dotter klottra med en whiteboard penna direkt på locket. Det är lätt att ta bort och lämnar inga märken.

 

3. Siffror, former och räkning

En favorit hos oss är att räkna pompombollar. Bra för att räkna, finmotorik och sifferigenkänning. Det är superlätt, ta en siffra och använd pincetten för att lägga motsvarande mängd pompombollar i behållaren.

Former är fantastiska på ett ljusbord. Vi älskar de genomskinliga geometriska formerna. Bygg fritt eller prova bygg så det efterliknar ett arrangemang som bilden nedan eller andra konstellationer.  

2D former är också populära hos oss särskilt när de får en utmaning. Kan du bygga ett hus? en båt? en rymdraket? 

Man kan även prova att bygga egna 3D modeller genom att använda playdoh och sugrör. Svårt men roligt.

 

4. Mer taktil lek

Vattenpärlor blir alltid en succé på ljusbordet, från sortering, räkning till att mosa dem och se hur ljuset reflekteras. Förstoringsglaset brukar oftast komma fram för att ta en närmare titt.

Raklödder ovanpå är också väldigt roligt och lätt att städa undan.

 

5. Undersöka växter

Växter är spännande att undersöka närmare på ett ljusbord. Det blir mer intressant och man kan lära barnen de olika beståndsdelarna och annat om miljön.

 6. Vetenskap

Från att blanda färger till olika tillstånd, Ljusbordet förstärker skillnaderna. En favorit är att smälta "frysta ägg". Fyll en vattenballong och låt den frysa över natten. Mixa vatten, karamellfärg och tillsätt salt. Vi använder alltid karamellfärg ifrån Wilton då vi anser att de ger bäst kontraster. Ta fram en twisty dropper en genomskinlig bricka och experimentet kan påbörjas. Saltet sänker fryspunkten så isen tinar väldigt snabbt så tålamod är inget krav.

Om man vill så kan man påvisa skillnaderna mellan salt och vanligt vatten genom att använda två "frysta ägg" där man använder saltvatten till den ena och vanligt vatten till den andra. Man kan även gömma något i dem som barnet får "rädda".

 

Vi har ännu inte provat mjölkexperimentet men vi har hört att det ska vara magiskt. Prova det gärna och återkom med hur det gick.

Det finns mycket annat som man kan göra och det är troligt att vi återkommer med mer vid ett senare tillfälle. Ett som är säkert är dock att ljusbordet belyser lärandet på ett fascinerande sätt.

Nedan kommer förslag på produkter så att ni kan få ut så mycket som möjligt av erat ljusbord.

 

 


Lämna en kommentar

Notera att kommentar förhandsgranskas.